Besparen op brandstof: motoren vs. auto’s

Besparen op brandstof

 

FuelDe prijs die het minst constant is, is waarschijnlijk die van brandstof. Telkens weer wordt het een paar cent duurder of juist een paar cent goedkoper. En dan zit er bij vrijwel ieder tankstation nog weer verschil in de prijs en de kwaliteit van de brandstof. Dit wil dus zeggen dat het niet altijd verstandig is om brandstof te tanken bij het goedkoopste benzinestation. De prijs voor de brandstof is weliswaar lager dan elders, maar de kans is aanwezig dat een auto met goedkope brandstof een stuk minder zuinig rijdt dan een auto met duurdere brandstof. En dat houdt dus in dat je tank eerder leeg is en je dus vaker moet tanken. Je kunt echter niet alleen geld besparen op de uitgaven aan brandstof. Het is namelijk ook mogelijk om te besparen op het brandstofverbruik, zodat je minder snel hoeft te tanken. Hieronder belichten we enkele mogelijkheden voor motoren en auto’s.

 

Besparen op brandstofverbruik autocar

Door zuiniger te rijden met je auto, bespaar je brandstof. Dat is niet het enige, want je draagt ook nog een steentje bij aan het milieu. Maar zuiniger rijden met je auto, hoe doe je dat nu eigenlijk? In eerste instantie is het belangrijk om gewoon rustig op te trekken bij bijvoorbeeld een stoplicht. Wanneer je snel optrekt, wordt er namelijk meer brandstof verbruikt. Daarnaast verbruik je minder brandstof door je snelheid stabiel te houden. Probeer dan ook een constante snelheid aan te houden en rem zo min mogelijk. Een functie die hierbij kan helpen, is de cruise control. Tot slot bespaar je ook brandstof door je motor af te zetten wanneer je even moet wachten, zoals bij een rood stoplicht of een openstaande brug.

 

Minder brandstof verbruiken met de motor

motor bikeHeb jij een motor? Dan komt deze waarschijnlijk direct voor de dag zodra het weer mooier wordt. Is het druk op de weg? Pak dan lekker de motor. Op drukke dagen kan het zelfs verstandiger zijn de motor te gebruiken, want hierdoor kun je behoorlijk wat brandstof besparen. Een motor verbruikt namelijk minder brandstof dan een auto, waardoor je makkelijk geld kunt besparen. Bovendien hoef je minder te remmen, want je kunt bij files gewoon tussen de auto’s door blijven rijden. Dit kost je niet alleen minder geld, maar dit scheelt ook nog eens behoorlijk wat tijd. Bijkomend voordeel is dat een motorfiets net iets minder schadelijk is voor het milieu in vergelijking met een auto.

13 Comments

 1. Kyro Grot

  Regelmatig hoor ik van anderen dat ik een roekeloze rijder ben en dat kan ook verklaren waarom mijn tank snel leeg is. Ik rijd altijd hard en moet geregeld hard remmen. Tevens wil mijn snelheid nogal eens variëren. De laatst tijd heb ik er eens extra op gelet en mijn tank is inderdaad een stuk minder snel leeg.

 2. Jelle Talisman

  Ik wist dus echt niet dat er verschil zat in de kwaliteit van brandstof. Na het lezen van deze tekst ben ik verder op onderzoek uitgegaan, en inderdaad. Ik tankte voorheen altijd zo goedkoop mogelijk, maar dat doe ik sinds kort niet meer. Een tankbeurt kost me meer, maar ik hoef minder vaak te tanken. Ik bespaar dus op mijn brandstofkosten.

 3. Jan Ravensdonk

  Altijd al een motor gehad, maar deze stond al enige tijd stil. Door deze tekst toch maar weer wat vaker met de motor gegaan en kan het inderdaad merken in de portemonnee. Het levert je inderdaad niet alleen tijdswinst op, maar je bespaart ook nog eens op je brandstofkosten. Voortaan toch maar weer wat vaker met de motor naar het werk!

 4. Herma van Looien

  De brandstofprijzen liggen inderdaad belachelijk hoog, maar je kunt zelf ook het nodige doen om hierop te besparen. Begin bijvoorbeeld eens met zuiniger rijden. Wanneer je zuiniger rijdt, verbruikt je auto minder brandstof. Hierdoor hoef je dus minder vaak te tanken.

 5. Louis Deutekom

  De kosten voor brandstof zijn bijzonder grillig. Zelf woon ik in een grote stad en ik had nooit gedacht dat er zoveel verschil zou zitten in de brandstofkosten hier en buiten de stad. Nu ik dit eenmaal besef, tank ik vrijwel altijd buiten de stad. Dit scheelt je toch al snel een paar tientjes in de maand (wanneer je vaak tankt).

 6. Ab Klinke

  Sinds kort een motor en daar ga ik elke dag mee naar het werk. Voorheen ging ik altijd met de auto. Het is me opgevallen dat mijn brandstofkosten veel lager uitvallen wanneer ik met de motor ga. Je staat minder vaak stil en dat is heeft een positief effect op het brandstofverbruik.

 7. Freddy van Boven

  Veel mensen tanken bij de goedkoopste aanbieder, maar ik heb zelf ervaren dat dit lang niet altijd het beste is. Deze brandstof is namelijk veel sneller op dan de duurdere stations. Ik heb het geprobeerd, maar moest hierdoor vaker tanken, waardoor de kosten juist alleen nog maar hoger werden.

 8. Loes Westerman

  Geld besparen op brandstof is hartstikke simpel: ga gewoon zo veel mogelijk met de fiets of lopend. Zelf ga ik bijvoorbeeld nooit meer met de auto naar mijn werk, maar met de fiets. Ik woon weliswaar 10 kilometer van mijn werk af, maar dit is per fiets prima te doen. Zeker wanneer het weer lekker is. Bij slecht weer ga ik overigens wel met de auto, maar ik probeer het gebruik van mijn auto zoveel mogelijk te beperken.

 9. Evert Goedens

  Hoe kan het toch dat de brandstofprijzen in ons land steeds maar blijven stijgen? Laatst in het buitenland geweest en daar zijn de kosten toch aanzienlijk lager. Dit is met name het geval wanneer je naar het oosten of zuiden van Europa gaat. De beste manier om te besparen op je brandstof lijkt mij dus gewoon om hier te gaan wonen haha.

 10. Ashley van Dongen

  Toch wel jammer dat brandstof zo ontzettend duur is. Ik probeer de auto zo min mogelijk te gebruiken, maar moet toch altijd minimaal één keer tanken in de maand. Nooit leuk, want een volle tank kost je tegenwoordig al meer dan 60 euro. En als je het niet al te breed hebt, kun je dat geld beter voor andere dingen gebruiken.

 11. Jan V.

  De prijzen van met name de benzine fluctueren nog behoorlijk in ons land. Ik baal hier wel behoorlijk van, maar gelukkig las ik hier dat je betrekkelijk eenvoudig kunt besparen op brandstof. Ik rij nu meestal alle tankstations in mijn omgeving langs om te kijken waar de brandstof het meest goedkoop is en dat werkt tot op heden aardig goed!

 12. Rita Verdonschot

  Heb je het financieel gezien niet al te breed? Dan raad ik je aan om je tank niet telkens helemaal vol te gooien. De prijzen voor brandstof veranderen namelijk dagelijks. Het kan maar zo zijn dat jij nu veel meer kwijt bent voor een volle tank dan over drie dagen. Op deze manier bespaar je betrekkelijk makkelijk op jouw brandstofkosten.

 13. Marco IJntema

  Ik ken mensen die de hele regio afrijden om zo goedkoop mogelijk te kunnen tanken. Begrijp hier alleen niets van. Bij veel tankstations kun je klant worden en krijg je een speciale pas. Je spaart hiermee voor allerlei voordelen. Uiteindelijk levert het volgens mij dus juist meer op wanneer je constant bij dezelfde tankt. Is misschien wat duurder, maar je spaart punten op jouw kaar.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *