De psychologie van het besparen van geld

saving moneyOndanks dat sparen vandaag de dag niet bepaald lucratief te noemen is, kiezen veel mensen ervoor om hun geld op de bank te laten staan. Waarom? Omdat het geld dan gewoon minder snel uitgegeven wordt. Wanneer je er bijvoorbeeld voor kiest om alles thuis te bewaren en niet naar de bank te brengen, is de kans veel groter dat je het uitgeeft. In dat geval kun je het immers altijd pakken en dat is niet zo wanneer je het geld op een spaarrekening bij de bank hebt staan. Je zou dus kunnen zeggen dat sparen een soort zelfbescherming is.

Eenvoudig geld besparen

Sommige mensen hebben de grootste moeite om hun hand op de knip te houden. Van deze mensen zeggen we dan ook vaak dat zij een gat in hun hand hebben. Zij kopen zo’n beetje alles wat los en vast zit en denken niet na bij de gevolgen van hun uitgaven. Vaak betalen zij ook onnodig veel geld voor hun aankopen. Tja, en zo blijft er natuurlijk niet veel geld over. Wist je dat je vrij eenvoudig kunt besparen op aankopen? Dat is zeker het geval wanneer jij online koopt. Probeer deze kortingscode bol bijvoorbeeld eens. Hiermee bespaar jij toch al snel de nodige euro’s op jouw aankoop!

De mate van geld uitgevengeld verdienen

Vrijwel iedereen heeft geld in zijn portemonnee zitten. Dit geld geef je over het algemeen een stuk sneller uit dan het geld dat op je bank staat. En dan praten we niet over het geld op je betaalrekening, want dat wordt tegenwoordig veel vaker gebruikt omdat pinnen populairder wordt. We doelen hier op je spaarrekening. De meeste mensen vinden het dus minder erg om contact geld en geld van hun betaalrekening uit te geven. Dit wordt anders wanneer je iets van je spaarrekening moet betalen. Het bedrag dat op deze rekening staat, is vaak bedoeld voor een aankoop in de toekomst. Denk hierbij aan een huis, een auto of een ander product met een grote waarde. Zodra mensen een product met geld van hun spaarrekening betalen, zal dit sneller als verlies voelen dan wanneer je iets met contact geld of geld van je betaalrekening betaalt.

Hoe vind je een geschikt iPhone 11 hoesje Apple?

De meeste mensen schaffen direct een hoesje aan wanneer zij in het bezit zijn van een nieuwe iPhone 11. Dit doe jij ongetwijfeld ook. Na een tijdje kun jij echter ervaren dat het hoesje misschien toch niet helemaal is wat je ervan verwachtte. Dit is vaak het geval wanneer je kiest voor een goedkoop hoesje. De kwaliteit en gebruiksvriendelijkheid van zo’n hoesje laat nogal eens te wensen over. Wil je dit voorkomen? Kijk dan eens naar een iPhone 11 hoesje van Apple. Dit hoesje is inderdaad een stuk duurder dan de overige hoesjes. Apple heeft deze echter wel met zorg ontwikkeld. Met een iPhone 11 hoesje van Apple weet je dus zeker dat jouw telefoon goed beschermd wordt!

 

Makkelijker geld uitgeven

moneyMensen geven tegenwoordig veel makkelijker geld uit dan vroeger het geval was. Sparen wordt dus steeds minder populair en dat komt mede door de dalende rente. Het is immers een stuk minder interessant om je geld op de bank te zetten, want er staat maar een hele lage rente tegenover. Het geld wordt dus sneller uitgegeven. Dit komt mede door de ontwikkelingen op het gebied van betalen. Zo kun je tegenwoordig zelfs contactloos betalen, waardoor mensen steeds minder vaak contant geld op zak hebben. Om er toch voor te zorgen dat je nog een leuk bedrag kunt sparen voor later, kun je een spaarrekening openen bij een andere bank. Dit zorgt ervoor dat het een stuk lastiger is om het geld op te nemen, waardoor je toch een leuk centje overhoudt.

10 Comments

 1. Herma Rozendaal

  Geld sparen levert tegenwoordig inderdaad een stuk minder op dan vroeger, maar ik laat mijn geld toch lekker op de bank staan. Ik denk inderdaad dat dit iets psychologisch is. Wanneer ik het allemaal in huis heb, geef ik het denk ik sneller uit dan wanneer het op de bank staat. Nu kan ik er immers niet bij.

 2. Mike Kroes

  Ben het helemaal eens met bovenstaande tekst. Laatst een betaling moeten doen met geld van mijn spaarrekening en dat voelt inderdaad als een groter verlies dan wanneer je met contant geld of geld op je betaalrekening afrekent. In principe is het allemaal geld, maar het voelt gewoon anders. Nu kan ik weer opnieuw beginnen met sparen.

 3. Milou Brandsma

  Ik zorg er altijd voor dat ik zo min mogelijk contant geld bij me heb. Uit ervaring weet ik namelijk dat ik het geld makkelijker uit geef wanneer ik het bij me heb. Daarom ben ik ook blij dat ik een spaarrekening heb waar mijn spaargeld op staat. Anders beng ik bang dat ik dat ook nog allemaal uit ga geven.

 4. Pien van Breukhoven

  Ik ben iemand die heel erg zuinig is op zijn geld en vind het dan ook nooit leuk om grote bedragen uit te geven. Ik heb het meeste geld op mijn spaarrekening staan, maar moest hier laatst een deel vanaf halen om een boete te betalen. Het voelde voor mij echt als een verlies en dat had ik nog niet eerder zo ervaren.

 5. Steven Penterma

  Voorheen had ik altijd veel contact geld in mijn portemonnee, maar hier ben ik sinds het lezen van dit artikel vanaf gestapt. Ik merk dat ik nu een stuk minder geld uitgeef dan voorheen. Wanneer je geen fysiek geld bij je hebt, ben je minder snel geneigd om het uit te geven

 6. Ivar Talithan

  Sparen bij de bank levert niet veel op, dus doe ik een groot deel van mijn geld in een spaarpot. Heb eigenlijk altijd alleen mijn pinpas met een klein beetje briefgeld op zak. Alle kleingeld dat ik ontvang, stop ik direct in een spaarpot. Het gespaarde geld gebruik ik voor een grote aankoop en dat voelt een stuk minder erg dan wanneer je het geld van je spaarrekening moet trekken.

 7. Minoe van Manen

  Ik durf wel te zeggen over mijzelf dat ik een gat in mijn hand heb. Dit komt met name door de komst van de pinpas. Doordat ik te veel uitgeef, ben ik genoodzaakt te besparen. Dit doe ik zelf door mijn pinpas thuis te laten en alleen geld mee te nemen voor de benodigde uitgaven. Op deze manier kan ik ook niet meer uitgeven dan gepland

 8. Tanja R.

  Ik ben niet bepaald goed in sparen, maar heb nu toch een mooie manier gevonden om toch te kunnen sparen. Al het contante geld dat ik overhoud, gooi ik in een spaarpot. Uiteraard kan ik deze niet openen, alleen door hem kapot te maken. Een keer per jaar open ik deze spaarpot en dan zit hier toch al snel een paar honderd euro in.

 9. Evelien W.

  Jarenlang een geldprobleem gehad, omdat ik gewoonweg niet kon stoppen met dingen kopen. Had echt een gat in mijn hand. Gelukkig heb ik ingezien dat ik fout bezig was. Ben drastisch gaan besparen en heb mijn uitgavenpatroon nu weer goed op de rit. Godzijdank is besparen niet zo lastig!

 10. Rutger Wouters

  Ik heb eigenlijk vrijwel nooit contant geld bij me, maar betaal alles met de pinpas. Hierdoor heb je een stuk minder goed in de gaten hoeveel je eigenlijk uitgeeft. Op de een of andere manier doet het meer pijn wanneer je fysiek geld uitgeeft dan wanneer het van een pasje komt

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *